Transport and Maintenance Manager in Afrika

Gepubliceerd op 7 juli 2022 om 14:12

op Kantoor

Huurbus van Hertz met chauffeur

een gezellige avond op het dock

Goodbye to the Africa Mercy!

Geef mij maar 4 wielen zeg ik steeds….. varen is heel prachtig en leuk maar aan de wal liggen voelt toch prettiger! We zijn vertrokken uit Dakar Senegal en na 5 dagen weer aangekomen in Tenerife na een goed verlopen reis. De tijd in Dakar is een bijzondere tijd geweest, we mochten allerlei festiviteiten meemaken rondom de inauguratie van de Global Mercy en het bezoek van allerlei hoogwaardigheidsbekleders uit verschillende Afrikaanse landen. Ik ben zelfs in het paleis van de president van Senegal geweest, wie kan mij dat nazeggen?

… wat een herkenning om Afrika weer te ruiken en proeven na 5 jaar niet in Afrika te zijn geweest! We werden verwelkomd door de crew van de Africa Mercy die stonden te zwaaien. De aankomst was niet heel uitbundig , dit uit respect voor de tragedie die een paar dagen daarvoor had plaatsgevonden in een Senegalees ziekenhuis waarbij een 11-tal baby’s waren omgekomen.

 

2 schepen bij elkaar te zien, dat maakt indruk! Er is zo lang naartoe gewerkt en uitgekeken naar dit moment. En eindelijk is het dan zover. 2x hebben we een gezamelijke zondagse dienst gehouden op het dock. Verder waren er soms gezamelijke activiteiten.


In Dakar was ik verantwoordelijk voor het transport (natuurlijk) en dit was zeker in het begin een drukke bezigheid ivm allerlei buitenlandse gasten. En omdat de Global Mercy nog steeds geen eigen voertuigen heeft is het soms behoorlijk passen en meten wat betreft de voorzieningen. Maar het is gelukt, iedereen is aangekomen waar hij of zij verwachtte werd, dus missie geslaagd!

34 dagen en 19 uur lag de Global Mercy aangemeerd in Dakar. Tijdens deze periode zijn er na de inauguratie en festiviteiten zo een 300 cursisten aan boord geweest voor Medical Capacity Building training. Er werden 8 verschillende cursussen gegeven. 1 van de cursisten vertelde vol enthousiasme dat hetgeen ze geleerd had tijdens de cursus al in praktijk had kunnen brengen en daardoor een patiënt het heeft overleefd! Dit is slechts een voorbeeld, geloof maar dat er heel wat kennis is opgedaan.

Ook heb ik de kans gehad om mijn transportation “wederhelft” van de Africa Mercy te spreken. We hebben elkaar ontmoet in Texas tijdens de onboarding periode vorig jaar en toen afscheid genomen. Tussendoor wel contact online maar toch gaaf om te zien hoe alles dan daadwerkelijk in bedrijf is!

Mooi was ook het contact met de lokale bevolking. Als je een paar woorden in hun eigen taal kan spreken, al is het maar een groet dan groeten ze hartelijk terug! (probeer dat eens in Nederland;))
Het verschil tussen arm en rijk is hier best goed te zien, je hebt mooie huizen maar ook veel zelfgebouwde krotjes langs de weg. Nieuwe(re) auto’s rijden ook rond wat mij verbaasde als ik hoor hoeveel problemen de voertuigen van de Africa Mercy hebben met brandstoftoevoer ivm slechte kwaliteit/vuile brandstof. We hebben zoveel als mogelijk geprobeerd om wat van het land te zien maar door Covid en GI ilness (een soort buikgriep) hebben we niet veel gelegenheid gehad. Wel hebben we Jan Janse opgezocht in zijn boekwinkel en even Zeeuws geproat. Het plan was om nog een paar missionarissen op te zoeken in Dakar maar dat bewaren we bij leven en welzijn tot de volgende keer…

Volgende keer?? Ja inderdaad, we hopen rond DV februari 2023 vanuit Tenerife te vertrekken voor 5 maanden naar Dakar om daadwerkelijk de hulp en operaties te gaan bieden waarvoor het schip gemaakt is.
Tot de tijd van vertrek richting Dakar wordt er hier in Tenerife hard gewerkt om alle systemen en apparatuur op orde te brengen in het ziekenhuis aan boord en alle verdere benodigde equipment aan te schaffen.

 

Anne en de kinderen hopen DV half juli en ik eind juli terug te komen naar Nederland voor een periode van verlof. We zien er erg naar uit om weer “eigen” familie, vrienden en bekenden te ontmoeten.

Training op de GLM

Bijna alle Nederlanders bij elkaar van de AFM en GLM

Patiënten wachten in de tent

Reactie plaatsen

Reacties

Maria
2 jaar geleden

Leuk om terug te lezen lieverds ❤️